Γιατί να σπουδάσω στο Τμήμα Γεωγραφίας

Το Τμήμα μας

Από το 1994, το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το πρώτο Τμήμα Γεωγραφίας στη νεότερη Ελλάδα, προσφέρει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στη Γεωγραφία, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της σύγχρονης εποχής για εκπαίδευση επιστημόνων και επαγγελματιών με γνώσεις και δεξιότητες χωρικής ανάλυσης και διαχείρισης των πολυδιάστατων ζητημάτων της κοινωνίας, της οικονομίας και του περιβάλλοντος.

Η τελευταία Έκθεση Πιστοποίησης του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος τον Ιούλιο του 2020, είναι διαθέσιμη εδώ.

Η τελευταία Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης του Τμήματος τον Μάρτιο του 2014, είναι διαθέσιμη εδώ.

Συνέντευξη για το Τμήμα Γεωγραφίας και το Επιστημονικό Συνέδριο της Γεωγραφίας 2021 στον Αθήνα 98.4 και την εκπομπή «Μια Ημέρα στην Αθήνα» στις 04/06/2021:

Διάβασε περισσότερα »

'COVID-19 Regional Labour':

Ο διαδικτυακός πίνακας εργαλείων 'COVID-19_Regional_Labour', μετά από ένα έτος λειτουργίας, παρουσιάζει περιφερειακά στατιστικά δεδομένα για τον κορονοϊό COVID-19 σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Μάλτα, Κροατία, Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία. Οι περιφέρειες μελέτης είναι επιπέδου Nuts-2 σε όλες τις χώρες, πλην της Γαλλίας όπου είναι σε Nuts-1 επίπεδο. Περιέχει ορισμένους χρήσιμους δείκτες, όπως τα κατα κεφαλήν συμβάντα, ενώ φιλοδοξεί να μελετήσει τον αντίκτυπο του COVID-19 στην απασχόληση ανά περιφέρεια, κλάδο και ηλικιακή ομάδα, εστιάζοντας στη νεανική αγορά εργασίας. Σταδιακά, ενσωματώνει νέα δεδομένα σε περιφερειακό επίπεδο, που αποκαλύπτουν τον αντίκτυπο της αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας για την αποφυγή μετάδοσης της πανδημίας στην απασχόληση, τη νεανική ανεργία και τους NEET (νέοι που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης).

Διάβασε περισσότερα »

Εφαρμογή Φωτιάς Καταπολεμά τις Πυρκαγιές με Δεδομένα

Κάθε δευτερόλεπτο μετράει για την καταπολέμηση μιας δασικής πυρκαγιάς. Το Τμήμα Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ανέπτυξε την ερευνητική εφαρμογή VENUS-C_Fire, για να εκτιμήσει με τη βοήθεια προγραμματισμού Η/Υ τον ημερήσιο κίνδυνο εμφάνισης και διάδοσης της φωτιάς κατά τη διάρκεια της ξηροθερμικής περιόδου...

Διάβασε περισσότερα »

Πρόσφατες Δραστηριότητες

Γεωπολιτική η οπτική των Εστιών Αστάθειας και Απειλών

Εικόνα του εξωφύλλου είναι μία παραλλαγή φωτογραφίας του βραβευμένου φωτογράφου Γ. Μπεχράκη  η οποίας δείχνει μία λέμβο μεταναστών στα τουρκικά παράλια κάτω από το είδωλο ενός ανατέλλοντος ηλίου, το οποίο θα μπορούσαμε να δούμε σαν μία από της σφαίρες ενός υποθετικού γεωπολιτικού νευτώνειου εκκρεμούς.

Διάβασε περισσότερα »

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων του πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού ζωγραφικής με θέμα "Οι αναβαθμίδες καλλιέργειας στην Ελλάδα: παλιά, τώρα, για πάντα"

Η Οργανωτική Επιτροπή του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής που προκηρύχθηκε και διεξήχθη από το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Έργο LIFE TERRACESCAPE είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τα βραβεία και επαίνους στους επιτυχόντες συμμετέχοντες. Συνδεθείτε με….

Διάβασε περισσότερα »

Χωρική Ανάλυση Θεωρία και μέθοδοι με τη γλώσσα προγραμματισμού R

Το βιβλίο είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στις πρακτικές ανάλυσης χωρικών δεδομένων μέσα από τεχνικές γεωστατιστικής και υπολογιστικά εργαλεία ανοιχτού κώδικα όπως η γλώσσα προγραμματισμού R.Η χωρική ανάλυση φαινομένων αποκτά ολοένα και περισσότερο σημασία τα τελευταία χρόνια καθώς προσπαθούμε να αναλύσουμε πολύπλοκα φαινόμενα τα οποία έχουν χωρική υπόσταση.

Διάβασε περισσότερα »

«Φτιάχνω πεζούλες»: ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι για τις αναβαθμίδες του Αιγαίου

Στο πλαίσιο του έργου LIFE TERRACESCAPE και της ανάπτυξης υλικού περιβαλλοντικής εκπαίδευσης δημιουργήθηκε το διαδραστικό ηλεκτρονικό παιχνίδι «Φτιάχνω πεζούλες». Το παιχνίδι απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου.Μέσα από το παιχνίδι επιδιώκεται η απόκτηση γνώσεων για τις πεζούλες, ένα στοιχείο χαρακτηριστικό του τοπίου των νησιών του Αιγαίου.

Διάβασε περισσότερα »

Βάζουν τα θεμέλια της ζωής

Αγνοούμε πολλά για τις μέλισσες της Ελλάδας, τον πραγματικό πλούτο που μας κληροδότησε η φύση, εμπλουτισμένο από τη φιλική για τη βιοποικιλότητα διαχείριση της γης που για χιλιετίες εφάρμοσαν οι πρόγονοί μας. Ευτυχώς ο πλούτος είναι ακόμη εδώ. Διασωσμένος διαμέσου σοφών γενεών που με παρατήρηση ή καλή τύχη περιμένει να τον ανακαλύψουμε.

Διάβασε περισσότερα »

Αρχείο »