ΣΥΝΕΔΡΙΟ EUROGEO - 2022: 5-6 ΜΑΪΟΥ 2022

Το Τμήμα μας

Η τελευταία Έκθεση Πιστοποίησης του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος τον Ιούλιο του 2020, είναι διαθέσιμη εδώ.

Από το 1994, το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το πρώτο Τμήμα Γεωγραφίας στη νεότερη Ελλάδα, προσφέρει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στη Γεωγραφία, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της σύγχρονης εποχής για εκπαίδευση επιστημόνων και επαγγελματιών με γνώσεις και δεξιότητες χωρικής ανάλυσης και διαχείρισης των πολυδιάστατων ζητημάτων της κοινωνίας, της οικονομίας και του περιβάλλοντος.

Η τελευταία Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης του Τμήματος τον Μάρτιο του 2014, είναι διαθέσιμη εδώ.

Συνέντευξη για το Τμήμα Γεωγραφίας και το Επιστημονικό Συνέδριο της Γεωγραφίας 2021 στον Αθήνα 98.4 και την εκπομπή «Μια Ημέρα στην Αθήνα» στις 04/06/2021:

Διάβασε περισσότερα »

'COVID-19 Regional Labour':

Ο διαδικτυακός πίνακας εργαλείων 'COVID-19_Regional_Labour', μετά από ένα έτος λειτουργίας, παρουσιάζει περιφερειακά στατιστικά δεδομένα για τον κορονοϊό COVID-19 σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Μάλτα, Κροατία, Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία. Οι περιφέρειες μελέτης είναι επιπέδου Nuts-2 σε όλες τις χώρες, πλην της Γαλλίας όπου είναι σε Nuts-1 επίπεδο. Περιέχει ορισμένους χρήσιμους δείκτες, όπως τα κατα κεφαλήν συμβάντα, ενώ φιλοδοξεί να μελετήσει τον αντίκτυπο του COVID-19 στην απασχόληση ανά περιφέρεια, κλάδο και ηλικιακή ομάδα, εστιάζοντας στη νεανική αγορά εργασίας. Σταδιακά, ενσωματώνει νέα δεδομένα σε περιφερειακό επίπεδο, που αποκαλύπτουν τον αντίκτυπο της αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας για την αποφυγή μετάδοσης της πανδημίας στην απασχόληση, τη νεανική ανεργία και τους NEET (νέοι που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης).

Διάβασε περισσότερα »

Εφαρμογή Φωτιάς Καταπολεμά τις Πυρκαγιές με Δεδομένα

Κάθε δευτερόλεπτο μετράει για την καταπολέμηση μιας δασικής πυρκαγιάς. Το Τμήμα Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ανέπτυξε την ερευνητική εφαρμογή VENUS-C_Fire, για να εκτιμήσει με τη βοήθεια προγραμματισμού Η/Υ τον ημερήσιο κίνδυνο εμφάνισης και διάδοσης της φωτιάς κατά τη διάρκεια της ξηροθερμικής περιόδου...

Διάβασε περισσότερα »

Πρόσφατες Δραστηριότητες

Landscape and Tourism, Landscapes of Tourism

Ο συλλογικός αυτός τόμος πραγματεύεται τις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις στον διεπιστημονικό χώρο Τοπίου και Τουρισμού.

Διάβασε περισσότερα »

Δελτίο Τύπου: Εγκατάσταση Έξυπνων Συσκευών Καταγραφής Περιβαλλοντικών τιμών, στο κτίριο του Επιμελητηρίου Λέσβου.

Την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021 το Εργαστήριο Χωρικής Ανάλυσης, Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης (SAGISRS), του Τμήματος Γεωγραφίας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εγκατέστησε στο κτίριο του Επιμελητηρίου Λέσβου, 'έξυπνες συσκευές' (θερμοκρασία, υγρασία, ποιότητα αέρα, κ.α.).

Διάβασε περισσότερα »

Χωροταξικος Σχεδιασμος και Προκλησεις : Νέα χωροταξική σκέψη σε Ελλάδα και Γαλλία

Το έργο «Χωροταξικός Σχεδιασμός και Προκλήσεις - Νέα χωροταξική σκέψη σε Ελλάδα και Γαλλία» θέτει έναν προβληματισμό για το μέλλον του ελληνικού χώρου.

Διάβασε περισσότερα »

Χωροταξικός Σχεδιασμός - Εννοιολογικά ζητήματα, μεθοδολογικές διευκρινίσεις και εφαρμογές

To βιβλίο «Χωροταξικός Σχεδιασμός - Εννοιολογικά ζητήματα, μεθοδολογικές διευκρινίσεις και εφαρμογές» παραθέτει μια κριτική θεώρηση του πλαισίου του χωροταξικού σχεδιασμού στην Ελλάδα, όπως εξελίχθηκε κατά την εικοσαετή εφαρμογή του.

Διάβασε περισσότερα »

Η Λέσβος, ένα από τα πρώτα ερευνητικά παρατηρητήρια του διεθνούς Δικτύου LTER στην Ελλάδα

Το Δίκτυο LTER αφορά στη δημιουργία και επιστημονική υποστήριξη περιοχών διεθνούς εμβέλειας με σκοπό την μακροπρόθεσμη έρευνα οικοσυστημάτων. Το Παρατηρητήριο Λέσβου έχει ως θεματικό αντικείμενο την Βιοποικιλότητα και είναι ένα από τα οκτώ που έχουν έως σήμερα δημιουργηθεί στη χώρα (LTER-GREECE).

Διάβασε περισσότερα »

Θεοδώρα Πετανίδου Αναβαθμίδες καλλιέργειας – μια περιήγηση στα χωράφια του πολιτισμού του Αιγαίου, της Μεσογείου Terracescape – Broken Hill Publishers LTD, 2021, σελ. 116

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε ως μικρή εισαγωγή στις αναβαθμίδες του Αιγαίου, ενταγμένο στο εκπαιδευτικό υλικό που παράγεται στο πλαίσιο του έργου LIFE TERRACESCAPE – Μετατροπή των εγκαταλειμμένων τοπίων αναβαθμίδων σε Πράσινες Υποδομές μέσω Συμμετοχικής Επιστασίας Γης για καλύτερη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Διάβασε περισσότερα »

Βραβείο ερευνητικής δημοσίευσης “Jim Lewis” για την αστική λιτότητα

Το άρθρο εξετάζει τη διακυβέρνηση της λιτότητας και τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής πολιτικής στην πόλη Αθήνας την περίοδο της κρίση.

Διάβασε περισσότερα »

Εορταστική εκδήλωση του Landscape Research Group

Εορταστική εκδήλωση του Landscape Research Group και πάνελ συζήτησης προς τιμήν του Καθηγητή Yi-Fu Tuan, με τίτλο «Η Κληρονομιά του Yi-Fu Tuan», 10/12/2020. Διοργάνωση Θεανώ Σ. Τερκενλή, Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Συμμετέχουν: Nicholas E. Entrikin, Tim Cresswell, Karen Till, Paul C. Adams, Theano S. Terkenli και ο Yi-Fu Tuan.

Διάβασε περισσότερα »

Αρχείο »