Η διδασκαλία των μαθημάτων πραγματοποιείται διά ζώσης και με μέσα εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια των εξαμήνων. Η διδασκαλία με μέσα εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης δύναται να πραγματοποιείται σε ποσοστό έως ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) συνολικά στο πρόγραμμα διδασκαλίας, με το ανωτέρω ποσοστό να μπορεί να ποικίλλει ανά μάθημα.
Τα μαθήματα γίνονται υπό μορφή διαλέξεων, σεμιναρίων ή/και εργαστηρίων και είναι δυνατό να συμπεριληφθούν σ’ αυτά προπαρασκευαστικές ερευνητικές, διδακτικές και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Κατά περίπτωση καλούνται να διδάξουν διακεκριμένοι καθηγητές, ερευνητές και επιστήμονες από την Ελλάδα ή το εξωτερικό. Η παρακολούθηση των μαθημάτων και η συμμετοχή στις κάθε είδους εκπαιδευτικές δραστηριότητες είναι υποχρεωτική. Ένας μεταπτυχιακός φοιτητής ή μία μεταπτυχιακή φοιτήτρια θεωρείται ότι έχει παρακολουθήσει κάποιο μάθημα (και επομένως έχει δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις) μόνον αν έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον το 75% των ωρών της διδασκαλίας του μαθήματος.
Η δια ζώσης διδασκαλία οργανώνεται στην έδρα του Τμήματος Γεωγραφίας στη Μυτιλήνη και περιλαμβάνει υποχρεωτική φυσική παρουσία, η οποία οργανώνεται σε δύο (2) εντατικούς κύκλους ανά εξάμηνο (Α’ και Β’). Κατά τη διάρκεια των εντατικών κύκλων δύναται να πραγματοποιούνται μαθήματα και τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή.
Η εξ’ αποστάσεως συμμετοχή-παρακολούθηση γίνεται με την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων και εργαλείων (παρακολούθηση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας σύγχρονης διδασκαλίας τύπου moodle, e-class κ.λπ.). Για το σκοπό αυτό οι μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες υποχρεούνται να διαθέτουν κατάλληλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό (ηλεκτρονικό υπολογιστή με σύνδεση υψηλών ταχυτήτων στο διαδίκτυο με κατάλληλες τεχνικές προδιαγραφές για τη λειτουργία του λογισμικού τηλεδιάσκεψης και των απαραίτητων προγραμμάτων για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθημάτων, κάμερα, μικρόφωνο, ηχεία ή ακουστικά). Κατά τη διάρκεια της σύγχρονης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, οι διδάσκοντες/διδάσκουσες και οι φοιτητές/φοιτήτριες συμμετέχουν με τις κάμερες ενεργοποιημένες.
Η χρονική διάρκεια φοίτησης που οδηγεί στη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.
Ο ανώτατος επιτρεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης των σπουδών, ορίζεται στα έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Με αίτηση του/της μεταπτυχιακού/ης φοιτητή/τριας μπορεί να ζητήθει αιτιολογημένα αναστολή φοίτησης, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο (2) συνεχόμενα ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Οι μεταπτυχιακοί/κές φοιτητές/τριες υποχρεούνται στην καταβολή τελών φοίτησης.
Το ύψος των προβλεπόμενων τελών φοίτησης για το σύνολο του προγράμματος καθορίζεται στο ποσό των χιλίων οκτακοσίων ευρώ (1.800,00€). Η κατάθεση δύναται να γίνει τμηματικά σε δύο (2) δόσεις ανά εξάμηνο, των τριακοσίων ευρώ (300,00€) εκάστη.
Εγγεγραμμένοι φοιτητές/φοιτήτριες του Π.Μ.Σ. δύνανται να φοιτούν δωρεάν εφόσον πληρούν τα οικονομικά ή κοινωνικά κριτήρια που προβλέπονται από τη Νομοθεσία.
Το Π.Μ.Σ. χορηγεί υποτροφίες άριστης επίδοσης. Οι υποτροφίες απονέμονται στους μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες που έχουν τον υψηλότερο μέσο όρο βαθμολογίας στο σύνολο των μαθημάτων του Α’ και Β’ εξαμήνου.
Για την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία του Π.Μ.Σ. αρμόδια όργανα/επιτροπές είναι:
- Η Σύγκλητος του Ιδρύματος
- Η Επιτροπή Μεταπτυχιακών Σπουδών (Ε.Μ.Σ.) του Ιδρύματος
- Η Συνέλευση του Τμήματος Γεωγραφίας
- Η Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.) του Π.Μ.Σ.
- Ο Διευθυντής / η Διευθύντρια του Π.Μ.Σ.
- Η Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής Μεταπτυχιακών Φοιτητών/τριών
Διευθυντής Π.Μ.Σ. Συντονιστική Επιτροπή
|
Μιχάλης Βαΐτης, Καθηγητής Μιχάλης Βαΐτης, Καθηγητής (προεδρεύων ΣΕ & ΕΥ) Νίκος Σουλακέλλης, Καθηγητής (αναπλ. ΕΥ) Θόδωρος Ιωσηφίδης, Καθηγητής Γιώργος Τσιλιμίγκας, Αναπλ. Καθηγητής Thomas Tscheulin, Επίκουρος Καθηγητής |
Διοικητική Υποστήριξη |
Αναστασία Μυλοπτέρη, Γραμματεία Τμήματος Γεωγραφίας Ειρήνη Mπρεζετού, Γραμματεία Π.Μ.Σ. |
Τεχνική Υποστήριξη |
Γιάννης Δήμου, μέλος ΕΤΕΠ Γαβριήλ Χιωτέλλης, μέλος ΕΤΕΠ |